GK for Assam Police Exam - Assam Gk MCQ Part 2

0

Below are given top 15 most important MCQs with answers for Assam Competitive Exam (Assam Police Constable, Ab-Ub, Assam Police APRO, Assam Police SI, Assam PSC, APDCL, PNRD etc.)


PART - 2

Q1. The Jackfruit is the national fruit of  ‘কঁঠাল' কোন দেশৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ফল?

     (a) India
     (b) Nepal
     (c) Bangladesh
     (d) Bhutan
ANSWER: (c) Bangladesh

Q2. Jim Corbett National Park is famous for?  জিম কৰ্বেট ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান কিহৰ বাবে বিখ্যাত?





ANSWER: (c) Tiger

Q3. Oldest National Park of Assam is অসমৰ আটাইতকৈ পুৰণি ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান হৈছে





ANSWER: (a) Kaziranga National Park.

Q4. What was the fourth Capital of the Ahom Kingdom? আহোম সম্ৰাজ্যৰ চতুৰ্থ ৰাজধানী আছিল

     (a
     (b
     (c
     (d
ANSWER: (b) Simaluguri.

Q5. Gauhati University was established in the year গুৱাহাটী বিশ্ববিদ্যালয় কেতিয়া স্থাপিত হৈছিল?





ANSWER: (a) 1948.

Q6. Which country is called Dragon Country ‘ড্ৰেগন দেশ' কোনখন দেশক কোৱা হয়?





ANSWER: (d) Bhutan.

Q7. Where is the Victoria Memorial located?  ভিক্টোৰিয়া মেমৰীয়াল কত আছে?





ANSWER: (b) Kolkata.

Q8. Which state is smallest in North East India? উত্তৰ পূব ভাৰতৰ আটাইতকৈ সৰু ৰাজ্য কি?





ANSWER: (a) Sikkim.

Q9. What is the capital of Nagaland? নাগালেণ্ডৰ ৰাজধানী কি?





ANSWER: (d) Kohima.

Q10. Who was last Deputy PM of India? ভাৰতৰ শেষ উপ প্ৰধানমন্ত্ৰী কোন আছিল?





ANSWER: (b) Lal Krishna Advani.

Q11. What is the Capital of Tibet? তিব্বতৰ ৰাজধানী কি?





ANSWER: (a) Lhasa.

Q12. The largest producer of tea in the world is পৃথিৱীৰ ভিতৰত আটাইতকৈ চাহ উৎপাদনকাৰী দেশখন হৈছে





ANSWER: (d) China.

Q13. What is the name of border line between Pakistan and Afghanistan? পাকিস্তান আৰু আফগানিস্তানৰ সীমাৰেখাৰ নাম কি?





ANSWER: (c) Durand line.

Q14. What is the heaviest organ in the human body? মানৱ দেহৰ আটাইতকৈ গধূৰ অঙ্গটোৰ নাম কি?





ANSWER: (a) Liver.

Q15. Which one is first Assamese color film? প্ৰথম অসমীয়া ৰঙীন বোলছবি হৈছে





ANSWER: (b) Bhaity.



assam gk mcq part 2

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Post a Comment (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top